Intervjui
.

DUBIOZA KOLEKTIV: Turneja je počela pre pet godina i još uvek traje

Razgovarao: Predrag Novković

Više od sto koncerata godišnje, od Osla do Istanbula. Hiljade i hiljade pređenih kilometara, život u kombiju, MTV nominacije i nagrada, po jedan album godišnje - malo na maternjem, malo na engleskom jeziku. Sve to opisuje život benda Dubioza Kolektiv u poslednjih nekoliko godina, od kako su ušli među najpopularnije bendove ex-yu regiona. Posle nekoliko do sada održanih svirki u različitim beogradskim klubovima, odlučili su da 23.decembra u Hali sportova na Novom Beogradu zakažu solo koncert. Komentari se kreću od onih da je reč o hrabrom i previše rizičnom potezu, pa do tvrdnji "ako ne sad – onda kad?". Uoči tog koncerta, sagovornici Gruvanja bili su Brano Jakubović i Vedran Mujagić, klavijaturista i basista Dubioza Kolektiva. Logično, prvo pitanje bilo je zašto Hala sportova i kakva su očekivanja od tog koncerta?

Brano: Iskreno, sama ideja je došla od organizatora koncerta, a nama se učinila zanimljivom, jer smo u Beogradu svirali u raznim prostorima, od Doma omladine, SKC-a, Gun Club-a, pa do festivala tipa Beer fest. Ostalo je još da se uradi jedan veći solo koncert "kako treba" i činilo nam se da je to pravi izbor. Odavno nismo odsvirali pravi solo koncert u Beogradu i mislim da će to biti prilično novo iskustvo za sve koji budu došli.

Kakva su vam dosadašnja iskustva sa koncertima po halama i koliko ste uopšte imali prilike da svirate u takvim prostorima?

Brano: Imali smo, mada ne previše. Nedavno smo u Sarajevu svirali u nekom velikom šatoru, ispred dvorane Zetra, otprilike je bio sličan kapacitet ljudi. Moram priznati da je i za nas ovo neka vrsta eksperimenta, da vidimo kako će ispasti.

Od svih bendova u regionu, Dubioza odsvira možda i najviše koncerata godišnje, više od sto. Koliko ovako veliki koncert zahteva neku posebnu pripremu?

Vedran: Mi teško nalazimo vremena da se posebno spemamo za neki nastup, budući da sviramo gomilu koncerata. Kada tih stotinak svirki rasporediš na dane u godini, dobiješ to da svakog trećeg dana sviraš. Stalno si na putu i prilično je izlišno spremati se posebno za neki nastup. Naravno, potrudićemo se da koncert bude na nivou na kakvom treba da bude, mi na svakom koncertu dajemo sve od sebe. Evo, nedavno smo u Zagrebu svirali na "Pozitivnom koncertu" i u jednoj od recenzija posle koncerta je neko napisao da je Dubioza izašla na binu "sa entuzijazmom demo benda koji hoće da se dokaže". To je možda i najbolja suma emocija koja je neophodna da svaki koncert napraviš dovoljno uzbudljivim i sebi i publici.

Da li ćete imati neke goste ili ste možda pripremili neki poseban repertoar?

Vedran: Ono što je sigurno je da će na koncertu kao naši gosti nastupiti bend S.A.R.S. i oni će zagrejati atmosferu. Mi se nadamo da ćemo uspeti da realizujemo jedno gostovanje na našem nastupu, ali to neka ostanje iznenađenje.


Ove godine Dubioza je objavila album "Wild Wild East" za inostrano tržište. Koliko ste zadovoljni onim što ste do sada uradili?

Brano: Stvari oko tog albuma su počele da se događaju tek po njegovom završetku. Mi nismo imali neki spektaklularan plan šta da uradimo, nekako, došlo nam je da "okrenemo" ponovo na engleski, pojavio se taj izdavač iz Amerike (Koolarrow records, koji vodi Billy Gould iz Faith no more, prim. aut.) i svarno je kasnije sve ispalo iznad naših očekivanja. Bukvalno, svakodnevno stižu dobre recenzije sa raznih krajeva sveta, a rezultati prodaje koje nam izdavač povremeno šalje, uglavnom sa iTunesa, Amazona i sličnih servisa, nisu uopšte loši. Na kraju krajeva, već se dobro popunjavaju datumi koncerata za sledeću godinu po Zapadnoj Evropi, što generalno dosta govori.

Kako sada stvari stoje, naredne godine ćemo koncertno pauzirati u bivšoj Jugoslaviji. U prethodne dve smo promovisali album "5 do 12", zaista smo odsvirali veliki broj koncerata i pomalo nas je strah da ne dosadimo ljudima, ne možeš stalno "preoravati" jedno te isto. Sledeću godinu ćemo provesti koncertirajući napolju i u isto vreme spremamo novi album na bosanskom jeziku, za koji se nadamo da će biti gotov krajem sledeće godine. Sa tim albumom onda planiramo da nastavimo koncerte po bivšoj Jugoslaviji.

Kako izgledaju vaši koncerti "napolju", da li ste kompletno prepevali pesme na engleski, ili ih izvodite u originalu?

Vedran: Naši koncerti su već godinama dvojezični. Kombinujemo pesme na engleskom jeziku sa "engleskih" albuma (prva dva, prim aut.) sa pesmama na bosanskom jeziku i ta fuzija jezika je veoma zanimljiva ljudima koji ne dolaze sa našeg govornog područja. Verovatno zbog toga što su i oni "zatrpani" bendovima koji pevaju na engleskom, ili domaćim bendovima koji se trude da zvuče kao engleski bendovi. Zapravo, egzotično im je da čuju nešto što drugačije zvuči, a opet, imamo dovoljno naših pesama koje su na engleskom jeziku iz kojih se može zaključiti o čemu mi to govorimo. Kad sve to spojiš sa energijom koju isporučujemo s bine, dobijaš kompletnu sliku koncerta.

Praktično, Dubioza Kolektiv poslednjih godina paralelno "vozi na dva koloseka". Koliko vam uspeva da razdvojite te dve stvari – domaću i internacionalnu karijeru?

Brano: U svojoj glavi mi smo to razdvojili na dva tržišta, uslovno rečeno. I to nam strašno odgovara. Jer, sa jedne strane ne zamaramo ljude stalno svojim pojavljivanjem, već im nekako ostavljamo prostor da malo odmore od nas. Praktično, ispada da radimo jedan album godišnje. Napravili smo "5 do 12", pa smo, čim je to bilo gotovo, počeli da radimo na albumu "Wild Wild East", a sada, čim smo i to završili, ponovo počinjemo da radimo album na bosanskom jeziku. Nekako, ta "cik-cak" varijanta nam strašno odgovara, sve dokle god smo u tom nekom tempu - ili na koncertima ili u studiju. Nismo od onih bendova koji, kao, naprave album pa onda četiri godine čekaju inspiraciju za novi. Mi volimo da to stalno traje, nama je turneja počela pre pet godina i još uvek traje i ne želimo da se uopšte završi. Taj proces snimanja i stvaranja muzike je kontiniuran i to nam stvarno odgovara.


A kako stojite sa tematikom pesama i inspiracijom, pre svega mislim na albume za englesko govorno područje. Pretpostavljam da inspiracije na "domaćem terenu" ima i previše?

Brano: Kad bi sada uključio vesti, video bi koliko ima tema u Evropi ili u celom svetu o kojima treba pričati. Vidiš da se pola planete trese, zbog toga smo se i odlučili da uradimo album "Wild Wild East". Nama je, kad krećemo da radimo, najvažnije da imamo koncept, ideju zbog čega nepšto pravimo i u odnosu na to se sve nekako dalje radi. Imali smo potrebu da pričamo o tom izmišljenom problemu imigranata, koji je pre dve godine počeo da se dešava u Evropi. U stvari se sve vreme radilo o dimnoj bombi koja je trebalo sve da nas zavara, kako ne bismo videli sve probleme koji danas isplivavaju. U jednom trenutku su bili krivi muslimani, crnci, istočnoevropljani, koji dolaze i "uništavaju" Evropu, a u stvari, njihove vlade i čitav Brisel, nisu bili u stanju da se nose sa dolazećom krizom. Oni su to zapravo i znali i "igrali su igru" kako bi se nekako izvadili. Danas to izgleda onako kako izgleda i zato smo imali potebu da o tome pričamo. To nas je podsetilo na početke devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji. Slična je stvar bila, velika ekonomska kriza u kojoj su, odjednom, svi pronašli nekog drugog da bude kriv i onda se deseilo ono što se desilo. Danas Evropa, koja ide dosta u desno u smislu političkih opredeljejnja, nekako "miriše" na te početke devedesetih u našoj bivšoj zemlji i imali smo potrebu da ukažemo na te stvari.

Nedavno ste osvojili regionalnu MTV nagradu.  Koliko vam je uopšte tako nešto važno u karijeri?

Vedran: Mi, na neki način, imamo sreću da je MTV evoluirao u regionalnu muzičku televiziju, koja je verovatno i jedina koja se gleda u celom regionu i prati scenu iz celog regiona. To im i daje kredibilitet da kažu "aha, taj i taj je zaslužio nagradu". Nama je drago da je primećen i nagrađen naš rad u proteklih par godina, kroz tri nominacije, od kojih je ova poslednja prerasla i u nagradu.

(fotografije: dubioza.org)

Zverko mi je odredio život!

Upoznajte Aleksandra Savića Savaru
24/09/2014

Nikola Vranjković: Sviranje je specifična droga

Razgovarala: Jovana Zdjelarević
21/04/2014

Darka Rajić: U manjim sredinama muzika se pažljivije sluša

Razgovarala: Jovana Zdjelarević
13/04/2014

Rokenrol kao zvanična muzika mladih Jugoslovena

Razgovarao: Dušan Majkić
04/05/2012

The Godfathers: Bićemo prvi bend na Marsu

Razgovarao: Dušan Majkić
04/05/2012

Gobac: Ja sam stari panker

Razgovarala: Alma Kovčić
04/05/2012

Čonta: Imamo fanove od 11 do 61 godine

Razgovarala Alma Kovčić
29/01/2012

Komšijski rege

Razgovarala: Alma Kovčić
24/01/2012

FIT: Osamdesete u novom ruhu

Razgovarao: Dušan Majkić
23/01/2012

PEĐA VRANEŠEVIĆ: Čuvanje kulturne baštine

Razgovarao: Dušan Majkić
21/12/2011

HLADNO PIVO: Samoironija kao način da ostaneš normalan

Razgovarali: Dušan Majkić i Predrag Novković
13/11/2011

ZAA: Energija i duh zajednice

Razgovarala: Tamara Ciceri
12/11/2011
Nedeljna top lista Gruvanja
Ovde možete glasati za svoje favorite.
Glasanje je moguće samo jednom dnevno.
 1. Love Hunters
  Waver
 2. Iskaz ft. Coyote
  Do yaya
 3. Vizelj
  Nosorog
 4. Jesenji Orkestar
  Godine u vetru
 5. E-Play
  Možda neko
 6. SNB
  Mali ljudi
 7. Wolfram ft. Dojo.
  A Different Kind Of Sleep
 8. Don't Touch Anything
  Arrival
 9. Replicunts
  My Country
 10. Stray Dogg
  No One But You
Rock svirke
INFO:
Možete nas uvek naći na nekoj od društvenih mreža ili nas kontaktirati
preko e-mail adrese info@gruvanje.com
Vrh strane