Intervjui
.

Ivan Jevtović: Poštujmo različitosti

Nedavno održani "Ritam Evrope" bio je prilika da Novosađani obeleže Dan pobede nad fašizmom i dobro se provedu uz odlične svirke, ali i uz mali čas istorije čuvenog Raše Popova. Među izvođačima na "Ritmu Evrope" bila su i Deca loših muzičara, a njihov frotmen Ivan Jevtović došao je na koncert pravo sa predstave, što ga nije sprečilo da i ovoga puta izvede svoj neizostavni skok u publiku. U kratkom razgovoru za Gruvanje, Ivan kaže da ga je i kao glumca i kao muzičara uvek oduševljavao Novi Sad.

Pravo sa predstave došao si ovde, a kao što znamo imaš veoma energične nastupe, kako to sve izdržavaš?

Radi se o jednoj grupi koja stvarno fantastično svira. Ja sam ih ložio još onda kad smo se upoznali da su oni bukvalno bend kao Stonsi. Oni imaju taj iskonski gruv i sve to što se dešava na bini, u tom mikro prostoru, kad se smestim u taj fantastični trougao između gitare, bubnja i basa to toliko vozi, nosi... Jednostavno, ta formula funkcioniše i za mene koliko i za publiku, tako da mi samo daje napon. bez obzira koliko sam umoran, ili imam nedostatak energije - to iz pesme u pesmu raste i onda imamo ovako katarzičan događaj.

Da li je repertoar na Ritmu Evrope drugačiji? Koju poruku šaljete publici?

Ja sam se kao pionir, Titov pionir i omladinac Jugoslavije, potrudio rano jutros pre nego što sam otišao na snimanje, pa na predstavu, da pročitam da je današnji dan izuzetno bitan za Novi Sad, za celu Srbiju, za celu Evropu i za ceo svet. Moramo uvek 9. maja da slavimo trenutak kada se zaustavio možda najveći horor koji se desio u ljudskoj civilizaciji. Ono što je svakog dana prenosivo je pitanje diskriminacije. Ono što se desilo tokom Drugog svetskog rata, što se nažalost i dan danas dešava diljem sveta i kod nas je diskriminacija po različitim osnovama. Danas sam se trudio i pokušao da od početka napravim tu interakciju, u dogovoru sa bendom, da prenesemo tu poruku, koja nije nešto što je "otišlo" sa hipi pokretom: u današnjem trenutku, kada recimo u Ukrajini na nekih 1.000 kilometara odavde bukti sukob, koji je sličan onome što smo mi preživeli devedesetih godina, stvarno je važno da skrenemo pažnju. Eto, večeras smo imali tu priliku.

Robert Šuman, francuski ministar inostranih poslova, pedesetih godina prošlog veka proglasio je deklaraciju u kojoj je osnovni, tj. jedan od osnovnih principa, pitanje apsolutne ravnopravnosti za sve. Svakog dana, svako od nas - kako mi u pozorištu tako i vi u medijima, treba da ukazuje na to da bilo koja vrsta diskriminacije ne dolazi u obzir, jednostavno, treba se potruditi, treba napraviti taj dodatni napor da se različitosti poštuju, da se iz različitosti stvaraju najfantastičnija moguća umetnička dela, kako u pozorištu, tako i u filmu. Ja sam se uvek ložio na ideju da granice nestaju, da zidovi nestaju, da nestaje prepreka u komunikaciji .

Kroz pesme često obrađujete društvene teme, da li će uskoro biti nešto novo na tom polju?

Mi smo prošle godine, pored singla "Flora i fauna" koja je fantastično i večeras prošla, spremili još jednu pesmu - "Ustani Sly stone, Srbija te zove", koja ima vrlo jasnu političku poruku. Ovaj bend je uvek bio vrlo politički aktivan, onako mudro sarkastično. Ta pesma ukazuje na opomenu svim političarima da se ne šale sa narodom, da budu vrlo pažljivi, da znaju i da nikad ne zaborave da su oni uvek isključivo u službi naroda i da svakog dana moraju i te kako da budu izabrani. Izabrani su da nam omoguće da lakše i bolje živimo. O tome govori pesma. Nadam se da ćemo je prilikom sledećeg susreta u Novom Sadu, zajedno, himnično pevati. 

Razgovarala: Ivana Nađ

Fotografije: Andrea Magazin

Zverko mi je odredio život!

Upoznajte Aleksandra Savića Savaru
24/09/2014

Nikola Vranjković: Sviranje je specifična droga

Razgovarala: Jovana Zdjelarević
21/04/2014

Darka Rajić: U manjim sredinama muzika se pažljivije sluša

Razgovarala: Jovana Zdjelarević
13/04/2014

Rokenrol kao zvanična muzika mladih Jugoslovena

Razgovarao: Dušan Majkić
04/05/2012

The Godfathers: Bićemo prvi bend na Marsu

Razgovarao: Dušan Majkić
04/05/2012

Gobac: Ja sam stari panker

Razgovarala: Alma Kovčić
04/05/2012

Čonta: Imamo fanove od 11 do 61 godine

Razgovarala Alma Kovčić
29/01/2012

Komšijski rege

Razgovarala: Alma Kovčić
24/01/2012

FIT: Osamdesete u novom ruhu

Razgovarao: Dušan Majkić
23/01/2012

PEĐA VRANEŠEVIĆ: Čuvanje kulturne baštine

Razgovarao: Dušan Majkić
21/12/2011

HLADNO PIVO: Samoironija kao način da ostaneš normalan

Razgovarali: Dušan Majkić i Predrag Novković
13/11/2011

ZAA: Energija i duh zajednice

Razgovarala: Tamara Ciceri
12/11/2011
Nedeljna top lista Gruvanja
Ovde možete glasati za svoje favorite.
Glasanje je moguće samo jednom dnevno.
 1. Love Hunters
  Waver
 2. Iskaz ft. Coyote
  Do yaya
 3. Vizelj
  Nosorog
 4. Jesenji Orkestar
  Godine u vetru
 5. E-Play
  Možda neko
 6. SNB
  Mali ljudi
 7. Wolfram ft. Dojo.
  A Different Kind Of Sleep
 8. Don't Touch Anything
  Arrival
 9. Replicunts
  My Country
 10. Stray Dogg
  No One But You
Rock svirke
INFO:
Možete nas uvek naći na nekoj od društvenih mreža ili nas kontaktirati
preko e-mail adrese info@gruvanje.com
Vrh strane