Recenzije
.

Prijatelji čuvaju uspomenu na Žiksu

Šinobusi su u subotu u Studentskom kulturnom centru Fabrika uz podršku prijatelja organizovali "Svirku za Žiksu". U Kineskoj četvrti su te večeri nastupali uglavnom bendovi u kojima je Žiksa svirao: Rebel, Sunburst, Šinobusi, Keckec i Minjah Crew, uz podršku Del Arno Benda čiji član Žiksa nikada nije bio, ali prijatelj svakako jeste.

Čast da otvore svirku pripala je bendu Rebel. Bluzeri su podsetili publiku na muziku koju je Žiksa voleo da sluša i naravno, da svira. Svirka je nastavljena u istom maniru i uz bend Sunburst koji je drugi izašao na binu.

Tokom nastupa ova dva benda još uvek nije bila prevelika gužva u Fabrici. Tu su bili uglavnom Žiksini prijatelji. Kako je koja numera doživljavala svoj vrhunac, tako ste u njihovim očima mogli da vidite suze. Isti vlažni sjaj bio je prisutan i svaki put kada bi Pera Joe, koji je nastupao sa oba ova benda, svirao svoju solo deonicu na usnoj harmonici. 

Nakon njih na binu su stupili Šinobusi – bend u kome je Žiksa proveo svoje poslednje godine, ujedno i organizatori ovog događaja. Svirku su započeli numerom Superbejbe. Nakon samo dve odsvirane pesme Šinobusi su binu ustupili sastavu Foxy Ladies – bendu u kom svira Žiksina ćerka koja je u subotu, 6. oktobra, u Fabrici proslavila svoj 18. rođendan. 

Šinobusi su se brzo vratili na binu, ali ne sami. Na instrumentima i za mikrofonom smenjivali su se prijatelji. Bili su tu Azra i Slaven iz slovenačkog Mojo Hand benda, zatim Keckec, pa gitaristi Srđan Janković, Pera Jelić i Peđa Pejić. Svi su oni želeli da urade nešto za Žiksu. I svi su mu poklonili svoju muziku.

Del Arno Bend bio je te večeri jedini bend na bini Fabrike čiji deo Žiksa nikada nije bio. Ali su zato članovi ovog benda Žiksu nosili u svojim srcima. Upoznali su ga davne 1988. godine na čuvenom Omladinskom festivalu u Subotici. Del Arno bend je svoj nastup počeo, kako su sami rekli, prigodnom pesmom za tu priliku "(Fališ mi, fališ) Više nego život", a zatim su u svom fazonu odsvirali "Pusti mozak na pašu" – pesmu koju su Sing Sing Singersi, one davne 1988, svirali u finalu Omladinskog festivala.

Okruženi blues bendovima te večeri i najpoznatiji reggae bend u našoj zemlji ubacio je u svoj repertoar po neki blues rif i na taj način odao počast Žiksi. Svirali su sat vremena, Fabrika je bila prepuna i bilo je dirljivo gledati stare bluzere kako se njišu u reggae ritmu.

Poslednji bend koji je nastupao je bio Minjah Crew. Uz stihove MC Kašike, mnogi su plakali, ali ovaj put od smeha. Ovaj nastup je trajao isuviše kratko. Publika nije želela da napusti Fabriku i na binu je pozvala Šinobuse. A oni su nastavili da sviraju za svog Žileta...

Alma Kovčić

Fotografije: Siniša Kežić

.
Roba s greškom
.
ili Who the fuck gives a damn?
.
Fire's never wrong
.
Omladinci kud ste pošli?
.
Moglo je i glasnije
.
Loše Loше
 1 2 3 > 
Nedeljna top lista Gruvanja
Ovde možete glasati za svoje favorite.
Glasanje je moguće samo jednom dnevno.
 1. Love Hunters
  Waver
 2. Iskaz ft. Coyote
  Do yaya
 3. Vizelj
  Nosorog
 4. Jesenji Orkestar
  Godine u vetru
 5. E-Play
  Možda neko
 6. SNB
  Mali ljudi
 7. Wolfram ft. Dojo.
  A Different Kind Of Sleep
 8. Don't Touch Anything
  Arrival
 9. Replicunts
  My Country
 10. Stray Dogg
  No One But You
Rock svirke
INFO:
Možete nas uvek naći na nekoj od društvenih mreža ili nas kontaktirati
preko e-mail adrese info@gruvanje.com
Vrh strane